vrijdag 9 september 2011

Ik zie overal verhalen

Alweer dat hek dicht van de zij ingang van de Paleistuin. Nou, dan maar even doorlopen naar de hoofdingang en lopen we wel terug via de Molenstraat. Ik ben wel moe maar goed, het is zo.
Aangekomen bij de hoofdingang van het park, zie ik een straatveger op een bankje zitten. Grote zwarte man met wel zeker schoenmaat 46. Zijn kar staat naast hem. Hij schrijft in een klein aantekenboekje, helemaal verdiept in zichzelf. Wat is hij aan het schrijven, vraag ik me nieuwsgierig af. Misschien wel een gedicht. Of aantekeningen van ideeen voor het boek wat hij ooit nog eens wil publiceren.
Nu heeft hij tijd en rust. Niemand die hem lastig valt, niemand die aan zijn hoofd zeurt. Vanavond, wanneer hij thuis komt, wordt hij besprongen door zijn kinderen en zijn vrouw wil ook nog graag even bijkletsen. Nee, nu. Nu is een goed moment.

Wat zou Simon Carmiggelt geschreven hebben, wanneer hij deze man gezien zou hebben? Wat kon die man schrijven. Prachtig ouderwets Nederlands met veel liefde en begrip voor de gewone man (en vrouw) van het volk. Ik begrijp hem wel. Hij zag ook overal verhalen.
En aan Etty Hillesum moet ik de laatste tijd zo denken, die had altijd een schriftje en een pen bij zich omdat het zomaar kon gebeuren dat ze midden op de hoek van een straat een briljant idee kon krijgen en dat moest natuurlijk direct opgeschreven worden.
Ze schreef hele dagboeken. Zo mooi, zo liefdevol en wijs. Zou ze dat geweten hebben? Het waren voor haar alleen maar oefeningen, om later wanneer ze er aan toe was haar boek te schrijven, misschien wanneer de oorlog voorbij was. Net als Anne Frank.
En zonder dat zij er weet van hadden, waren ze hun boek aan het schrijven waar ze wereldberoemd mee werden.
Zij zeggen mij: "Doe wat je voelt wat er simpelweg door jou heen uit wil.
Denk niet aan later. Denk niet aan het resultaat in welke vorm dan ook: "kan ik hiermee mijn geld verdienen, brengt het inkomen, zit hier iemand op te wachten?"
Je hebt geen weet van de toekomst. Hou dat zo. Het is goed. Je bent dan als een kind, blij en onbevangen laat je je creativiteit stromen, uit puur plezier om het creeeren."