vrijdag 20 mei 2011

Het woord 'aanmoediging' ging een aantal keer door me heen tijdens de meditatie van woensdag. Mensen om je heen weten die je aanmoedigen je hart te volgen, op je zelf te vertrouwen, je eigen weg te gaan. Aanmoediging kreeg ik in overvloed gister bij het antroposofisch consultatiebureau. Wat ben ik blij met de tip die de kraamhulp en de verloskundige me gaven. In plaats van je te moeten verdedigen of verklaren wanneer je geen vaccinaties geeft, je kindje in je eigen bed laat slapen en voeding geeft op vraag. Nee, juist het tegenovergestelde. Hoe helend is het wanneer je gezien wordt en niet het beeld van hoe het hoort. Want hoe het hoort is afhankelijk van tijd, land, cultuur, familie. Hoe het nu hoort, volgens de massa, is over tien jaar weer anders. Grappig, he. Dus zo bepalend kunnen die regels niet zijn. Weet je dat de kinderwagen ingevoerd is door Queen Victoria in de 19e eeuw?
Daarvoor droegen we onze kinderen blijkbaar ook bij ons. Nu wordt er nog bijzonder over gedaan wanneer je geen kinderwagen gebruikt. Maar dat doen we als westerse mens eigenlijk langer dan die honderdvijftig jaar kinderwagen! Grappig.
We leven in een tijd waarin het steeds belangrijker wordt zelf na te denken wanneer er stelligheden worden geprojecteerd. En dan meer in de zin van voelen met je hart. Vertrouwen dat je echt je eigen wijsheid hebt (ook al ben je bv voor het eerst moeder). Wanneer je bedenkt dat je vele levens hebt geleefd, kan je in je zelf de oplossingen en antwoorden weten. Al doende ontdek je je eigen wijsheid. Terwijl je open staat voor aanmoediging en inspiratie van gelijkgestemden.
Oh, en op dit consultatiebureau hoef ik pas over drie maanden terug te komen bij de arts. 'Want het gaat toch goed met je kindje?' Op eigen alternatief, lees verantwoording, kan ik altijd bellen.

Sterrekind der zee, Badhuisstraat 224, Den Haag

Er zijn er 25 in Nederland, kijk op deze site voor meer info:
www.kinderspreekuur.nl